11.06.2012

Utlendinger til fjells.

Det er lett å se at en del besøkende til den norske fjellheimen kommer fra andre forhold. De siste ukene har det ikke vært mange besøkende på Blåfjellenden.
Og de som har kommet innom, har gått opp Fidjadalen.  I år har alle så langt vært utlendinger.
Dalen opp er "normalt" en 6-7 timers tur. (I "gamle dager" sto det 6 timer på oversikten til Stavanger Turistforening, i dag er dette endret til 7 timer. Ruten er ikke blitt lenger, men vi er mindre vandt med å gå...)

I midten av mai kom det opp en franskmann.
Forrige uke kom det også noen franskmenn opp til hytta etter 10 timer. Denne uka var det en enslig sveitser som hadde gått opp dalen. Hvor mange timer han hadde brukt sto ikke i hytteboka, men kommentaren kunne tyde på at det tok tid.
Og alle fortsetter innover fjellheimen. Og det er fortsatt skiføre over 900moh.

Det er forholdsvis typisk at det er mange utlendinger, og da helst danske og tyske, som starter sesongen tidlig. At de norske fjell ikke åpner sesongen før et stykke ute i juni, tror jeg er vanskelig å få med seg.  Det har heller ikke gjort det lettere at sesongen de siste årene har startet usedvanlig tidlig.

Det er også ikke lett å overbevise disse turistene om at det nok kan bli både vankskelig og farlig.
Vanskelig fordi  bruer ikke er lagt ut og merkene er under snøen. Farlig fordi elver og bekker kan bli STORE, og fordi været fortsatt kan bli ekstremt, med snø og vind. Personlig er jeg mest skeptisk til å passere fenner når jeg ikke helt har kontroll på hvordan det er under. Å rause gjennom snøen ned i en bekk et par meter under, er ingen ønskesituasjon.

Motet på å fortsette turen for de utlendinger jeg snakker med er stort, og muligens omvendt med erfaringen med forholdene.

Nå går det helst bra, og foreløpeg er det ikke mange som har hatt bruk for assistanse inne i heia.

Men om trafikken øker tilsvarende det vi har sett på Prekestolen, er det bare et spørsmål om tid før det blir nødvendig med et mer profesjonelt opplegg.
Det er aksjoner i tilknytning til Prekestolen stort sett hele våren og høsten. Det skjer helst i forbindelse med at mørket kommer for brått på. I sommersesongen er det så lyst at de fleste klarer seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar