02.06.2015

Fra Blåfjellenden til Langavatn.

Kort tur som ofte blir lang.

Sånn i starten av sesongen, kan det muligens passe å ta en liten oppdatering på rutene ut fra Blåfjellenden. Det er 5 merkede ruter, og i tillegg 2 som ikke er merket med røde T’er.

Den korteste er fra Hunnedalen og inn til hytta. Den trenger ikke nærmere beskrivelse.
Den nest korteste og antakelig også mest brukt (utenom fra Hunnedalen og inn.) er fra hytta til Langavatn.

Det er en hel del folk som starter ved Høgaleitet i hunnedalen, går inn til Blåfjellenden, og så tar turen opp til Langavatn. På Langavatn er det ofte Kjerrag som drar. Mange ønsker å se – og stå – på Kjerragbolten. For mange er Blåfjellenden første stopp på en rundtur med Langavatn og Sandvatn som mål.
Fra Blåfjellenden er det greit å se oppover mot Blåstøldalen og stien videre.  For folk om spør om retningen ut fra hytta for å komme videre mot Langavaten, er det greit å bare peke og nevne bru.

Da er det ikke mye tvil om hvor stien går videre.
Hytta forsinner bak rimelig kjapt. Det bærer bratt ned en liten kneik før det igjen går opp til en gjerdeklyver.  Rett etter gjerdeklyveren går stien helt ute ved elvegjelet, og det er mulig å se noen store jettegryter.  Ikke lenge etter dette kommer stidelet mot Flørli og Langavatn.  Her er det lagt ut en del plank over myra.  Det går litt opp, på andre siden av haugen ligger Håndsteinene. Litt opp og til venstre for Håndsteinene ligger restene av Håndsteinslegå. Den har nok blitt brukt som herberge i mange år.

Stien videre følger elva opp gjennom Blåstøldalen mot Blåstølmyrene.  Ett stykke oppe i dalen går stien over en bekk i en grusbakke. Her skal det finnes rester av en «lega» Leirbakken.
Det blir ofte myr og sorpe på stykket mellom denne bekken og restene av Blåstøl-legå.  Her gjelder det å ha «lette tanker» for ikke å synke ned i myrå.

Murene av stølen på blåstølmyra er godt synlige. Her passer det å ta en pause inne mellom restene av grunnmuren.
Skaret mellom øvre og nedre Blåstøldalen er trangt, og det er noen dype sorpehull. Det virker vanskelig å komme fram, men det er ikke mange metrene.

Videre oppover går det greit. Det er lett å se hvordan is og smeltevann har jobbet akkurat her. Det har også Lyse Kraft. Det er laget en liten sperredam som leder vannet i tunnel mot Flørli.
Helt øverst i skaret over Rundevann, er det litt klatring. Ikke mange takene, men sånn litt mer enn bare å spasere rett opp.

Det er noen finne teltplasser ved Rundevann. Det er også kjent for å ha fin fisk, mest kanadisk bekkerøye, men det slenger vel etter hvert en og annen aure.
Rett etter Rundevann, kommer hytta ved Langavatn til syne. Det er for enkelte folk en drøy stigning videre opp til hytta.

En gang fant en turgåer en del ølflasker oppover mot hytta. Først tomme og senere 3 fulle. De ble nok for tunge. De smakte godt for de som fant flaskene.

2 kommentarer:

  1. Hei!
    Er disse bildene tatt tidligere år eller er det så lite snø i fjellet nå?

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager forvirringen. Bildene erfaring en tur i juli i 2014. Det er fortsatt omtrent skiføre overalt over 7-800moh.
      Jeg håper å komme innover fra Hunnedalen neste helg.

      Slett