27.05.2017

Sesongåpning og litt om forholdene i Frafjordheia.

En liten oversikt over forholdene.

Hunnedalen - Blåfjellenden.

Rett opp i Oleskaret ligger den første snøen. Det er bare en skavl, og grei å passere.  Litt lengre inne på ryggen mellom Fossetjødnå, ligger det alltid snø i nordhellingen. Her er det mulig å unngå oppe på toppen for å unngå noen fenner. (Som jeg har gått gjennom noen ganger...)

Fossebekken kan være et problem i snøsmeltingen. Denne gangen var det greit å passere, men jeg mått nede i vannet med en støvel. Litt akrobatikk er nødvendig - det ligger en stein som er grei å bruke, men den krever et litte hopp.
Den første skikkelige fonna ligger normalt i "Ølbakken" (hvor de i gamle dager tok en flaske før de gikk til de forskjellige hyttene.) Her kan snøen noen år ligge til august.  Videre innover går det greit, men innenfor "Saftbekken"  - halvveis (obligatorisk drikkested...) ligger det  en fonn over både stien og en ur under stien. Her kan det være lurt å ta det med ro, men det skal ikke mange dagene til før det vil være greit å komme fram her også.
I år ligger det en fonn rett over et lite va. Her vil det være vanskelig å komme over i noen dager.  Det ligger et gammelt va noen ti-talls meter lengre nord, hvor det er greit å komme over.  Litt dypere, og bare få steiner å trø på, så det er greit å ha med en stokk.

Nedover lia mot hytta er det som "normalt".  Den siste fonna i bakken ligger rett over bekken, så her tar ikke jeg sats og renner ned...


Røssdalen - Blåfjellenden.


Det kom et par fra Røssdalen sent på kvelden. De kunne fortelle at det var lite snø, mesteparten i skaret nedover mot elva.

Elva i ved Fdjastølen bød på problemer. Den gikk stor og hadde fart. De måtte gå opp til Noredalsånå, over denne, for så å gå den vanlige stien fra Flørli, for å komme fram.

Flørli - Blåfjellenden.


Det kom også et par fra Flørli. De hadde gått utenom stien, der denne går i bratte lia ovenfor et tjørn innenfor Øvre Flørlivann.

Helt greit å komme fram, men krever kart. 
Det vil ta en stund, minst 14 dager, før den vanlige stien kan greit følges.


Blåfjellenden - Frafjord.


Helt greit - uten snø, men fortsatt fuktig i myrene. Elva var enkel å komme over, og det var ikke så mye smeltevann at det laget problemer.

Ingen nye ras i år, i følge de som kom opp dalen og skulle videre til Kjerrag.
Blåfjellenden - Langavatn.

Ingen har kommet nedover, men de som kom fra Mån, skulle opp.
Antakelig mye snø fra innerst i Blåstøldalen, men det smelter raskt. Det gikk folk på ski  i området forrige helg...


Første turen, og sesongåpning.


Det var første turen innover i år. Været var fantastisk. På lørdagsmorgen var det vindstilt, sol og over 20 grader. Det var kun fosser og bekker som forstyrret stillheten og det er slike stunder det virkelig er verdt å være på heia.

Jeg var alene som kom fra Hunnedalen, eller var det tre utenlandske gutter i annekset, og det kom folk fra Røssdalen sent - etter 12, slik at vi ble tre på hovedhytta også.
Det burde være folk på vei innover en fin lørdag, og jeg traff da også to stykker - til og med kjente av Bestyrerinnen.

Det kan være flere som tar turen innover. Jeg var så pass tidlig i Hunnedalen at det gått kan komme flere.

Sesongen er i hvert fall i gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar