27.07.2018

Masse folk på Blåfjellenden en torsdagskveld.

Familier på rundtur.

Det vil bli et par uker uten at jeg besøker Blåfjellenden. derfor måtte det bli en tur innover denne uka. Og da passet  det å gå inn torsdag med retur fredagsmorgen.

Jeg trodde jeg var tidlig ute, men det var folk på vei, De første jeg traff var ti jebter og de hadde gått fra Sandvatn den morgenen og nesten ned til Blåfjellenden , før kursen ble satt mot Hunnedalen på Nordsiden av Leitesvannet.

Rett etter traff kjentfolk og fikk beskjed om at det alt var en del folk på hytta. De to damene jeg møtte, og som er kjente av bestyrerunnen, hadde bare vært inne en natt og var nå på vei tilbake.
Det hadde kommet to familier fra Sandvaten. Begge med 5 personer i følget. I tillegg var det en kar nede på annekset.

Det kom folk etter hvert. Far og datter, flere familier, den ene Nederlandsk. De hadde fått beskjed fra STF at Fidjadalen var helt grei å gå med unger...

De brukte omtrent 12 timer.

En torsdag sent i juli pleier det ikke å være så mye folk. Denne dagen strømmet det på utover kvelden, og til slutt ble vi nesten 30 personer i alt på begge hyttene.

Nå har jo været mye med besøket å gjøre. Dette året har været vært skikkelig bra i månedsvis. Det viser også igjen på besøket. Nå har jeg ingen statistikk å vise til, men mitt klare inntrykk er at besøket har steget med mer enn 10% i forhold til i fjor, antakelig 15%.
Det er kjekt å oppleve. Godt besøk er en av "belønningene" for å jobbe med Blåfjellenden. At andre setter pris på å komme til hytta, skryte av utsikten, og mene det er en flott plass, er virkelig kjekt å høre.
Gjennom de mer enn 30 årene jeg har værrt på Blåfjellendne, har jeg aldri opplevd en tørke som den vi har nå. Småbekker og myrer er helt tørket ut. Heldigvis har Leitsånå fortsatt så pass vannføring at det er mulig å hente vann til hytta. Det er til og med så pass med vann at det er mulig å skylle svetten av kroppen. Det krever at du legger deg langflat i vannet, som bare rekker til midt på leggen.
Elva fra Blåstøldalen, og som renner gjennom Fidjadalen til Mån, viser omtrent ikke mellom steinene. Fidjafossen er nesten uten vannføring, og er ikke like imponerende som den pleier å være. Fidjavannet, som normalt er langrunt ut fra elva i nord, er omtrent "forsvunnet".
Det gode med finværet er at badevannet i kulpen under brua på Blåfjellenden holder 23 grader. Det er en god grunn til å hoppe uti - det vil si, klatre forsiktig ut i kulpen blandt steinene.

2 kommentarer:

  1. Hei!
    Jeg er Hannah fra Tyskland, Vi møtte i 2014 i Blafjellenden! :) Cannot find the blog entry anymore but there was one, and I also had a picture of me on this blog! :)
    Maybe you remember me, I was quite young (blonde) and hiked on my own from Blafjellenden to Langavatn?

    I'm currently working at a production agency in Tyskland and we want to do a trekking tour around Frafjordheiane with a photographer and take some pictures in nature with outdoor clothing from Jack Wolfskin (for commercial use). I do have some location knowledge since I did that tour then, but we might need a local guide who knows the area and can spontaneously make suggestions as well as accompany the tour, carry some of the equipment of the photographer etc. And someone who could also tell us what the regulations are regarding location costs etc.
    Since you know the area and meet loads of people all the time, do you know anyone who could work for us as a guide? Just let me know, either reply here or write me an e-mail (hannah_seidel@naturalbornexplorers.de). Takk og vennlig hilsen, Hannah

    SvarSlett