27.11.2013

Året på Blåfjellenden.

Takk for i år.

Da står desember for døren med alt det medfører av ståk og stress.  Det er selvsagt fortsatt mulig å komme seg inn til Blåfjellenden, men for min del må det vente til det er skiføre.
Jeg pleier normalt ikke å være inne på hytta i desember (ikke alltid i november en gang), og første skituren blir om regel i slutten av januar.
Det er folk innover, men ikke mange. Pinnekjøttgjengen som er innover første helg i desember, holder sikker fortsatt ut.
Om det blir besøk i julen, gjenstår å se. Det er ikke alltid været tillater å komme innover (eller tilbake).

Selv i februar, med sola litt høyere på himmelen og dermed varme inn vinduene, kan temperaturen inne i hytta være godt under null ved ankomst.  Da tar det tid å få varmen i hytta. Og sengene med dyne og pute er steinkalde. Jeg tror det beste er å ha med sovepose om noen tar innover.
I desember og januar, kan det sikkert være ennå kaldere, og mørkere.  Det er ikke mye sol som når ned til hytta midt på vinteren. 
Og det er muligens tid for et lite tilbakeblikk på året som har gått.  Vinteren 2013 var skikkelig bra. Med mye godt turvær.  Jeg var innover på ski første gangen i slutten av februar.  Og kom meg inn til hytta totalt 5-6 ganger gjennom vintersesongen.

Det som huskes best er betongføret. Jeg tror det ble å gå på beina ned deler av bakken hver gang. Det går kjappest, og det er også mindre sannsynlig at eggene knuser, om bakken tas på beina.
Påsken var fantastisk, med et strålende vær og nok snø. Og så må det tas med at vi serverte 40 komlemiddager på skjærtorsdag.
Sommersesongen startet i slutten av mai. Litt tidligere en ”normalt”.  Været i sommer var også bedre enn året før, som omtrent regnet bort. Det var nedbør sommeren 2013, men også mange gode, tørre og solrike dager. Men det ble ikke mye bading.
Som vanlig var det en god del utlendinger innom hytta. Litt mer besøk enn før fra gamle østblokkland. Og ikke alle disse besøkende har helt peiling på ”det norske systemet”, men ønsker normalt å gjøre tingene mest mulig riktig.
Som alltid kommer det en hel del besøkende til Blåfjellenden, som er på sin første fjelltur.  Det er både kjekt og inspirerende å ta i mot slike folk.  Mye på grunn av at det gir anledning til å ta fram gode minner fra min egen første tur til hytta.  Jeg håper de fleste får tilsvarende gode minner fra sin tur.
Og det er alltid svært hyggelig å få besøk av folk jeg har truffet tidligere. Dette året har det blitt en del. Og takk for det. Det gir ofte hyggelige kvelder og stunder på hytta.
 Høsten ble lang. Siste turen innover var i begynnelsen av november. Litt trist og vemodig å stå på terrassen, se utover Fidjadalen og ta farvel med hytta for året 2013. (Med lua i hånden. Det må skje i høytidlige former.)
Et år er gått. Sola snur om ikke så lenge, og det vil igjen gå mot lysere tider. Og forhåpentlig et nytt år på Blåfjellenden.

2 kommentarer: