03.11.2014

Fjelltur i november

Fortsatt folk på hytte til hyttetur.

Normalt slutter jeg å gå innover mot Blåfjellenden omtrent første uka i november. Og i år var det helt greit å gå innover 1. november. Nå blir det spennende om snø og frost legger en demper på turmulighetene fremover. Foreløpig værmelding for helga som kommer, er litt sånn midt på treet. Det kan være greit å gå innover, men det kan også være for mye is.
Det som er helt sikkert er at mørket kommer tidligere og tidligere. Noe som medfører at også turen må startes tidligere, om ikke det å gå i mørket med lykt er ønsket.
Lykt innover er egentlig helt greit, men det tar lengre tid enn vanlig. Og det er en fordel å være kjent i stien.  
Det er ofte enklest å gå i dagslys, men fredag kan det for noen være vanskelig å ordne. Denne helga var det tre stykk som startet fra Hunnedalen etter at det var blitt mørkt. Og kom inn til hytta rundt 10 på kvelden.
Det er alltid litt spesielt å sitte alene, med fyr i peisen og den gode varmen i hytta, og så høre folk i skuten. Det blir liksom ekstra spennende å se hvem som kommer.  Disse gjesten ville heller være i den nye hytta, og trakk bort der etter å ha hilst på meg.
Andre synes ikke det er like greit å gå i mørke. Lørdag traff jeg et par på vei innover i heia. De hadde tenkt seg til Sandvatn over Stutaheia. En lang tur, men med en start så pass tidlig som rundt 12, så ville de være på hytta i god tid før mørket. 
Så selv om dagene er korte, og været og forholdene kan lett bli vanskelige, så er det fortsatt folk som tar ut på tur. Det paret jeg snakket med, ville ta en rundtur til Sandvatn, Blåfjellenden og tilbake.
Det er jo egentlig en grei tur med korte etapper. Så sent er det litt annerledes. Været kan gjøre turen både kald og våt, men med kort avstand til neste hytte eller vei, så vil det normalt ikke medføre problemer. Turen blir litt mer ekstrem, men når det ikke er mulig å ta seg til hyttene lengre inne i fjellet er jo de nærmeste hyttene i Frafjordheiene et godt alternativ.
I mange år har en gjeng tatt seg inn til Blåfjellenden i månedsskiftet november/desember. Været har aldri hindret pinnekjøttgjengen.  (Det kunne vært artig en  gang å sjekket om de har nok pinnekjøtt til en person ekstra?)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar