17.05.2016

Forholdene i Fidjadalen mot Blåfjellenden.


Første rapport i år.

Sesongen begynner å nærme seg. Det minker på snøen, og det er på tide å planlegge første turen innover. Med truger i sekken.

Jeg håper å komme innover neste helg, men været får avgjøre. Det er foreløpig meldt om noe vind og overskyet. Ikke helt optimale forhold, men det kan jo være at værgudene er uenige med YR.

Denne helgen ble tilbrakt i Fidjadalen. Her var det snøfritt, og antakelig ikke særlig mye snø på bakken før helt oppe mot hytta.

Det var en gjeng som ville oppover.


Jeg møtte guttene på søndag, jeg på ei nedover, guttene på vei mot Blåfjellenden – ikke hytta, disse karene skulle ligge i telt. Bare en snartur opp på toppen. Store og sikkert tunge sekker var ingen hindring.

Jeg tror heller ikke elva var noen hindring ved Grønatjødnet eler ved Fidjafossen. Vannføringen var ikke mer enn at det burde gå greit å komme fram.

Selv er jeg etter hvert blitt litt skeptisk til is og snø fra oven. Det har rommlet fælt noen ganger tidlig i mai. I år hørte jeg ikke noe til risen som hiver snø is og stein ned mot stien.


Det skal bli artig å se hvor mye snø som ligger igjen oppover – om jeg kommer innover til helga.

3 kommentarer:

 1. Turen fra månafossen til Blåfjellenden var utrolig tung og krevende. men det va ikke noe å si på forholdene. NULL snø heelt opp til blåfjellenden hytta. det var utrolig bløtt over myra mellom den første hytta og blåfjellhytta, utenom det så var det tørt og bart helt opp og rundt hytta. vi satt teltet etter broen rett ved hyttene. vi brukte totalt 6.45 opp til hytta fra bilen. vi startet 09.00 og var nede fra toppen av blåfjellenden ved teltet ca 19.00.

  SvarSlett
 2. Turen innover fra parkering Månafossen innover til Blåfjellenden er fin for sesongen, vi brukte i underkant av 7 timer frem til hyttene. Det er høy nok vannstand og allerede våt nok myr mot slutten av turen til at vanntette fjellsko er obligatorisk, men har du det er turen kjekk og relativt lettgått. Etter at vi satte opp telt og spiste litt tok vi turen opp til Blåfjellenden (selve fjelltoppen 1024 m.o.h.) og der er det fortsatt greit med snø og litt is, men det meste bør smelte ned til Juni. Det var likevel ikke vanskelig å finne en rute til toppen og utsikten derfra er verdt hele turen alene! Vi slo opp teltet mellom hyttene og fjellet på 600 m.o.h. og vil i ettertid anbefale å gå en time eller to tilbake for å slå opp telt litt lavere der solen kommer tidligere. Jeg er ingen stor tilhenger av å måtte skrape is av glidelåsen på teltet ca fem om morgenen før jeg får kokt meg en kopp te for å våkne. Turen hjem var om mulig enda bedre da vi følte at vi hadde hatt en god gjennomføring og kunne ta oss litt ekstra tid til å nyte alt regionen har å by på.

  SvarSlett
 3. Mange takk for tilbakemeldingene. Det var omtrent som ventet, kanskje mindre snø oppover mot toppen enn jeg hadde ventet.

  Det hender at vannet er så høyt at det ikke er mulig å komme oppover. Det hadde jo dere ikke problemer med.

  SvarSlett