05.06.2017

Hvem kommer til Blåfjellenden tidlig i sesongen?

Engelsk er mye brukt.

Jeg vet ikke hva det kommer av, men tidlig på våren er det helst utlendinger som er på tur til Blåfjellenden. Nå er det alltid en del norske i helgene, men i uka, så er det utlendinger.

Forige uke var det tyskere på tur opp Fidjadalen - 11 timer  mot "normalt" 6. Og to andre utlendinger - den ene svensk, kom fra Røssdalen og hadde også brukt tid. De hadde startet i Frafjord. Gått kjærlighetsstien til Espedalen og så opp Røssdalen til Blåfjellenden, for å gå ned Fidjadalen. I mai....

Det er ikke mulig hvert år.
Uansett fikk de en langtur i Frafjorheiene omtrent før bjørka var grønn.

Denne uka traff jeg en kar som hadde gått inn til hytta torsdag og tilbake fredag. Også han utlending - antakelig fra sydlige deler av Europa. Han forsøkte å advare meg med at turen innover nok tok 5 timer...

Midt i uka hadde Blåfjellenden også hatt besøk av folk fra et annet land. Tysktalende.
De hadde antakelig hatt med litt for mye mat, for det sto igjen noe hermetikk på hylla. Så om noen er interessert i å smake, kan de ta turen inn til Blåfjellenden og åpne noen bokser.
Uansett viser det seg at tidlig i sesongen, og ofte før sesongen, kommer det folk fra andre land for å gå tur. De aller fleste oppfører seg eksemplarisk, omtrent som nordmenn flest.
De er imidlertid ikke alltid klar over at det godt kan være full vinter i mai. Noe det virkelig var i 2015.

Jeg har også opplevd å treffe utlendinger, som med et håndtegnet kart ville forsøke seg på Fidjadalen og over mot Brådlandsdalen, mens det var omtrent full vinter øverst.
Det kan være at vi - norske nordmenn fra Norge, har litt annen oppfatning av når våren kommer hos oss, enn det ytlendinger har. I alle fall, er det mange utlendinger, hovedsaklig danske, tyske og nederlandske gjester som kommer tidlig.
Sommeren er for alvor under veis.
Nå kommer jo sommeren tidlig dette året. De fleste vannen under 800 moh er åpne. Det er alt mindre smeltevann i Fossebekken enn midt i snøsmeltingen, og det selv om det har regnet.

Og da byrde også vi som bor i dette landet begynne å planlegge årets fjelltur. burde 2017 bli det året da "alle" tar to fjellturer. Den "vanlige" på høsten og en på sommeren.
Sommertur til Blåfjellenden sammen med unger må være en grei ting. Det er helt greit å bade i elva, og tjernet utenfor hytta blir vist aldri tomt for rumpetroll.
Selv pleier jeg å ta en tur til Nilsebu. Også dette en hytte med sjel.  Her er det i tillegg til bading også mulig å fiske.

For familier med små unger er det greit å bestille båt fra dammen og inn til hytta. Ingen begrensing på bagasje og mat.

Blåfjellenden er i hvert fall i tipp topp stand for sommeren. Med bestillingsystemet på plass, vil det også være greit å sikre seg en seng. 4 stykker til sammen, sikrer et rom.

Prisen for noen dager på heia er ikke avskrekende om barna er med i "Barnas Turlag". Et skikkelig godt tilbud fra Stavanger Turistforening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar