21.08.2019

Ikke fint vær, men fin tur til Blåfjellenden


Regn og sol og litt kaldt, men kjekt.

Det har vært godt besøk på Blåfjellenden så langt i år. Ut fra protokollen kan det se ut som om det alt har vært omtrent 1000 overnattinger. Uten helt å ha kontroll på dette, så kan det hende at besøket kommer opp mot 1500 på årsbasis. Det er et høyt tall sammenliknet med tidligere år.

Ved gjennomgang av protokollen for august 2019 så langt, så har hytta en god del besøkende fra utlandet. Spesielt tyskere, hollendere (egentlig nederlendere...) og dansker dominerer, men denne gangen var det i tillegg besøkende både fra Finland, Japan (?), Sverige og England.
En kjapp opptelling viser en «utenlandsandel» på mellom 15 og 20%. Spørsmålet blir fort hva som gjør at de valgte Blåfjellenden og hvordan de «fant fram».

Det er også et spørsmål om vi (STF – DNT) ønsker flere «utlendinger» på hyttene. Det kan lett bli så mange at de fortrenger oss nordmenn.

Det er heller ikke til å legge skjul på at en del av «utlendingene» ikke er godt nok kjent med vårt system når det gjelder renhold og rydding. De har heller ikke like stort sosialt press på seg til å oppføre seg «normalt». Dette medfører at i hvert fall Blåfjellenden av og til fremstår mer skitten og uryddig enn normalt etter besøk av utenlandske gjester. (Dette gjelder selvsagt ikke alle «utlendinger», og det er heller ikke alle nordmenn – så lang fra - som oppfører seg slik de burde når det gjelder vask og rydding.)
Litt morsomt er det jo at noen av de utenlandske gjestene gjerne vasker opp i kaldt vann – helt uaktuelt for alle norske.

Til nå har «utlendingen» ikke laget «problemer», men helst besøkt hytten på tider der den ellers ville ha stått tom. I år har dette endret seg, delvis på grunn av at nordmenn også bruker hytta oftere utenom helgene, slik at de nå deler hytta.

Med andre ord er spørsmålet rundt «utenlandske gjester» mer aktuelt enn før.

På vei inn mot Blåfjellenden på tirsdag møtte vi to tyskere. De hadde gått opp Fidjadalen – og brukt tid på det – og tatt inn på hytta for å tørke utstyr og klær. (De hadde gått fra hytta i OK stand...) To gutter. De hadde gjort turen kortere enn planlagt på grunn av været...
Været var nok også årsaken til at vi ble alene på hytta denne natten. Det ga oss anledning til å ta en runde med kost og fille. Det var mer enn 14. dager siden jeg hadde vært innover, og det kunne jeg merke.

I tillegg til kosten, måtte jeg finne fram hurtig lim igjen. Armlenene holder ikke lenge...

Vi forlot hytta i god stand til de neste gjestene. De traff vi i bakken opp fra Hunnedalen. Vi stoppet og fikk en liten prat.
Det regnet på kvelden. Jeg satte vannbøtta under «dryppen» fra taket. På morgenen var bøtta omtrent halvfull. Det sparte oss for en tur ned til elva for å hente vann. Broderen kom kvikt med ideen om å sette opp takrenne med uttak for vann. I regn vil det vare helt enkelt å få en full bøtte.

En god ide, som jeg får ta videre med STF.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar