20.03.2012

Mine personlige erfaringer etter 15 år som ”tilsyn” på Blåfjellenden


Et lite notat om arbeidet på hytta.
Hyttetunet på Blåfjellenden
Vask og renhold
 
En av oppgavene som må gjøres inne i mellom er å rengjøre bordene.
Jeg har god erfaring med først å skrubbe over med vann og grønnsåpe, deretter skrape av mest mulig, for så tørre av med en klut og til sist sette inn bordet med Vaselinolje.


VASK AV GULV og ”DASSEN”

Til nå har vi brukt å vaske gulvene med grønnsåpe og langkost.  Det er besøkende som skal gjøre rent, men det er etter hvert blitt mindre og mindre vask. (Selv med oppslag på hvert rom.)
På annekset har jeg forsøkt med svaber, uten at det kan sies å bedre renholdet.  Det kan virke som om mange ikke vet hvordan….
”Dassen” er ennå vanskeligere å få vasket.  Her har jeg en egen bøtte med hansker og kost.
Som vaskemiddel bruker jeg Renax.AVFALLSHÅNDTERING

I begge hyttene står det tre sekker for avfall. Det er en sekk for plast, en for metall/glass og så har jeg i tillegg en for panteflasker/bokser.
Sekken for tomgods er normalt så ”ren og pen” at de kan stå ute i vedskjulet og ikke inne på ”Bossrommet”. Dette rommet blir (på Blåfjellenden) rimelig fort fullt, og alt som kan stå på utsiden er bra.
(At ”noen” i tillegg tar seg bryet med å pante er jo bare positivt.)
Når det gjelder sekker så bruker jeg i dag 125 liters sekker som er tykkere enn vanlige avfallssekker. Vanlige sekker er ikke gode å komprimere og de som håndterer sekken er takknemlige om glass og liknende holder seg på innsiden.
I tillegg holder jeg stativene svært lave.
Da er det lettere å håndtere fulle sekker. Med tykke plastsekker er det også mulig å bruke tyngde på sekken for å presse innholdet sammen, uten at sekken sprekker.

Matavfall

Jeg har sett mange forskjellige løsninger på problemet med matavfall.
Med en liten bøtte og bioposer som er STORE, blir det minst mulig søl i selve boksen, og i tillegg blir posene lempet i ”dass”.
Men selv om det er enkelt og tømme matavfallet, så viser det seg at det blir stående.  Dette er avfallsbøtta da jeg kom inn en fredagskveld – dette hadde stått siden forrige søndag.
Om sommeren, i varmen, ville dette blitt en ”grøt” som luktet, og hvis det ikke da var brukt poser, så ville det blitt stående ennå lenger…
Dette må gjøres så enkelt og renslig som mulig.

Utvendig

Det er ikke bare renhold og boss som står på arbeidslisten. 
Både maling av hyttene, skifting av vindu, reparasjon av dører, lakking av gulv og liknende er en del av jobben – alt etter hva som jeg selv synes jeg kan få til.
En av de jobben som både var nødvendig og virkelig viste igjen, var ”gangveiene” mellom hytten og ”dassen”.
Vi var en gjeng, og det gikk noen dager på jobben, men i ettertid viser dette godt igjen.
At plankene er spinnglatte med litt frost, er en annen sak...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar