05.06.2022

Forholdene mellom Hunnedalen og Blåfjellenden 5. juni.

Flotte forhold og nesten sommer.

Annekset på Blåfjellenden tidlig på morgenen.
Snøen har smeltet, det er omtrent sommerforhold, og først over 800 moh er det fortsatt noen fenner. Det var enkelt å ta seg over både Fossebekken og vaet øverst i bakken opp fra Blåfjellenden.

Nå var det stor forskjell fra da jeg gikk innover på fredagen og da jeg gikk tilbake søndag 1. pinsedag. Snøen hadde minket med nesten en halv meter på flaten.

Fidjadalen fra Høgaleitet - Blåfjellenden.
Første skikkelige snøfonn ligger i dag i Ølbakken 1/3 dels vei innover mot Blåfjellenden. Denne fonna ligger hvert år og det hender den ikke forsvinner helt før ute i august. I år går det fortere om været ikke slår seg vrangt.

Etter Ølbakken (omtrent der du kan se ned til Kringlekvevstjønnet rett mot øst.) er det fenner på de vanlige plassen, men de fleste ligger slik at det ikke byr på problemer å krysse disse. (Det er der du går ut på fonna, og der du tråkker inn på tørr mark, faren for å tråkke igjennom er størst.)

Fonna i Ølbakken
Som i alle år jeg har gått her tidlig i sesongen, ligger det en fonn i skråningen opp fra vannet hvor Saftbekken renner ut. (Vann 858,4- Saftbekktjønnet). Her går den merkede stien høyt opp over ura, og her ligger fonna.

Følger du stien – som ligger under snøen – og sklir ut, havner du i ura under. Det kan bety skader, et brekt bein muligens. Da kan det være bedre å ta seg gjennom ura, selv om det tar noe mer tid. Jeg velger i hvert fall å klatre i ura.

Ura over Saftbekktjønnet - sett fra sør
Opp gjennom åren har jeg lagt ut noen «nødlinger» i ura for å komme greiest mulig over, de viser i hvert fall hvor det er mulig å komme fram.

Det vil antakelig ikke ta mer en en uke, muligens to, før snøen her er vekk, og sommerstien igjen farbar.

Ura sett fra nord - stien går midt i fonna.
Det har kommet folk fra Flørli, og det gikk folk mot Lysefjorden i morges 5.juni. Det er fortsatt en god del snø, men farbart. Mor Langavatn er det greit, men jeg har ingen rapporter som forteller noe om forholdene over Stutaheia - mot Sandvatn.

Ut fra hva jeg kan se vil det være snø et par plasser hvor stien tar en sving – og merkene ligger under snøen, så det kan lønne seg å følge med på kartet.

Sommersesongen er uansett i gang. Det er bare å pakke sekken å ta ut i heia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar