19.05.2015

Forholdene inn mot Blåfjellenden: en liten oppdatering.

Og en liten advarsel.

Værmeldingen viser endelig at temperaturen vil stige i løpet av de neste dagene, og det vil få fart i snøsmeltingen.

Det er fortsatt snø helt nede i Hunnedalen. Selv om snøkartet viser noe helt annet. Det har smeltet en god del, men oppe i høyden har det omtrent til det siste kommet nysnø inne i mellom. Det var folk på skitur i området i helga.

Med store snømengder og «høy» temperatur, så vil smeltingen ta fart. Bekker og elver blir våryre og store.

I den perioden kan det være vanskelig å ta seg fram. Det er vanskelig å gå på grunn av «gjennomslag», og selv med truger eller ski er det ikke helt greit på grunn av vannføringen.

Basert på erfaring fra de siste 20-30 årene, så vil det gå enda noen uker før det blir «sommerforhold». Jeg håper å kunne ta turen innover 3-4 juni.

Det beste er egentlig å holde seg i lavere områder til da.

Nå er Fidjadalen ikke høyt opp. Likevel vil jeg ikke anbefale å ta hele turen opp til Blåfjellenden. Med de snømengdene vi har hatt i år, og med fennene i nordhellingene, så vil det etter min mening rase ned en del snø, is og stein. Omtrent på denne tiden…

Advarselen er basert på erfaring… Jeg har ikke vært i Fidjadalen så langt, men siden det raser hvert år, er det rimelig sikkert at det også skjer i år. Og våren er senere.

Jeg ville ventet til minst 1. juni.

Nå kan vannmengdene også sperre dalen. Om elva er så store at det er vanskelig å komme opp til Blåfjellenden, viser egentlig ganske langt nede. Går elva opp i ura under Månvannet, slik at det er vanskelig å passere, så er det ikke bedre ved Grønatjødnå eller lengre inne, ved Fidjafossen.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar