11.04.2023

Komlemiddag på Blåfjellenden skjærtorsdag 2023

Mange gjester, men fortsatt plass til flere.

Det er vel 15 år siden første gang Bestyrerinnen og jeg serverte komler til overnattingsgjestene på Blåfjellenden skjærtorsdag. Årene går fort, og det virker som om det bare var noen få år siden vi kom på å lokke med en gratis middag for å få opp besøket på hytta.

Nå har dette med komlemiddag på skjærtorsdag blitt en tradisjon – som vi selvsagt må fortsette med, - men hvor lenge? Det ble i hvert fall i påsken 2023.

Det er en hel del ting som skal på plass for å få til komlemiddagen. Det skal handles inn, helst uten å glemme viktige ting som for eksempel bacon og smør – det holdt vi på å glemme et år. I tillegg skal varene inn til hytta, noe som dette året betød en kjøretur til Øvstebødalen en uke før påske.

For å kunne sette fatene på bordet klokka fem, så må det startes tidlig på dagen. Rett etter frokost, blir de store grytene satt på primusen. Kjøttet må koke i tre timer, og det tar mer en en halv time bar å få vannet på kok.

Grønnsakene på skrelles og skjæres opp. Dette er noe Bestyrerinnen tar seg av, selv om jeg er med på jobben. Min jobb er å holde vannbøttene fulle. Det betyr en del turer opp og ned til elva. Heldigvis var det dette året lett å finne vann i elva.

Årene går og det blir ikke lettere å bære en full bøtte opp til hytta. Det betyr for meg høy puls og tung pust, men «ungdommen» tar to fulle bøtter og løper opp bakken...

Vi hadde en dag med dårlig vær i påsken \. Det var selvsagt torsdagen. Det både blåste og kom noe snø. Vinden var likevel det som gjorde turen innover litt utrivelig for noen. Det blåste opp mot kuling, men heldigvis kom den fra sør og innover, så fikk folk den i ryggen.

Litt ut på dagen, kom Inge Marton og kona. Vi hadde snakket om at de burde komme innover for å spise komler. Dette året ble det endelig noe av det. Selv om de kom tidlig hadde Bestyrerinnen tingene under kontroll, og de fikk middag.

De første overnattingsgjesten kom litt ut på ettermiddagen. Jeg tror lukta av komlegrytene, gjorde folk sultene – selvsagt hjelper det også på med en skitur på to tre timer. I hvert fall var det ikke noe problem å be folk sette seg til bords klokka fem.

De var dekket på til åtte stykker. Far og sønn, som er kjentfolk, og fikk komler forrige år også, hadde fått med seg kjente – fra New Zealand. I tillegg kom en ung herre, som også hadde vært på komlemiddag i 2022. Den gang kom ham opp Fidjadalen – på beina.

Det var også et par som jeg mener hadde vært på hytta før, men ikke på skjærtorsdag. Vi savnet gjengen fra Ålgård. En gjeng ungdommer som i ganske mange år trofast har møtt opp skjærtorsdag.

I det vi ryddet av bordet, dukket gjengen opp. Fem gutter dette året. Noen har vært med i mange år andre i bare et par, og noen var på sin første tur innover til Blåfjellenden og komlemiddag skjærtorsdag – i dårlig vær dette året.

Det passet i grunnen ganske bra med to bordsettinger. Det ble mindre stress for Bestyrerinnen og meg, og vi fikk spist i ro og fred med de andre – og fikk servert guttegjengen på en skikkelig måte.

Nå dukket det opp et par litt senere på kvelden. Det var fortsatt godt med mat igjen i grytene, og jeg tror også disse satte pris på middagen. Tilsammen ble det servert 17 stykker dette året.

Alt i alt ble dette årets komlemiddag en grei affære. Vi fikk god hjelp til oppvasken, og det tok ikke lang tid før alt igjen var på stell.

Nå var ikke komlegrytene tomme. Det kom folk på fredag, som satte pris på å få¨stekte komler, men noe for nok i dodraugen dette året også. Det er plass til flere rundt bordet på skjærtorsdag 2024.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar